Apakah Ini Diantara Janji Allah SWT….?

Ini adalah petikan yang di-email kepada saya beberapa hari kemarin… Subhanallah… Saya sempat berfikir .. “Apakah ini janji Allah SWT…?” Tergerak hati ini untuk memuatkan petikan ini disini semoga kita semua mendapat manfaat dan semoga Cinta dari Allah Ya Rahman Ya Rahiim tidak akan pernah pergi, tidak akan pernah hilang dan menjauh dari kita semua…. Amiin…

Padang, gempa091001©RNW

Gempa di PADANG terjadi pada tanggal 30 bulan 9 pukul 17.16.
Cuba lihat….
[Q.S. Ar-Rum ayat 9 (30:9)] dan [Al Isra’ ayat 16 (17:16)].
Kemudian gempa susulan pukul 17.38 [Al Isra ayat 38 (17:38)].
Sedangkan gempa di Jambi terjadi pukul 08.52 [Al Anfal ayat 52 (8:52)].
Cuba kita renungkan bersama….

Inilah ayat-ayat tersebut:

30_9

30:9 “Dan tidakkah mereka bepergian di Bumi lalu melihat bagaimana kesudahan orang-orang sebelum mereka (yang mendustakan rasul)? Orang-orang itu lebih kuat dari mereka (sendiri) dan mereka telah mengolah bumi (tanah) serta memakmurkannya melebihi apa yang telah mereka makmurkan, Dan telah datang kepada mereka rasul-rasul mereka dengan membawa bukti-bukti yang jelas. Maka Allah sama sekali tidak berlaku zalim kepada mereka, tetapi merekalah yang berlaku zalim kepada diri mereka sendiri.”

17_9

17:9 “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (agar menaati Allah), tetapi bila mereka melakukan kedurhakaan di dalam (negeri) itu, maka sepantasnya berlakulah terhadapnya perkataan (hukuman Kami), kemudian Kami binasakan sama sekali (negeri itu).”

17_38

17:38 “Semua itu (1) kejahatan yang sangat dibenci di sisi Tuhanmu.”

8_52

8:52 “Keadaan mereka serupa dengan keadaan pengikut Fir’aun dan orang-orang yang sebelum mereka. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan dosa-dosanya. Sungguh Allah maha kuat lagi keras siksa-Nya.”.

NOTA KAKI :-

Pastinya sebahagian teman2 saya di Indonesia berfikir… “Ah.., masa sih? Jamnya bener ga…?” atau kawan kawan yang dari malaysia… “Ye Ker…? Betul ke ni..?”

Jawapan saya… Wallahu’alam….

Pastinya, saya tidak mencuba utk cross check ketepatan waktu atau jam terjadinya gempa dengan versi yang dirilis BMKG, kerana saya fikir pasti kan selalu ada hikmah dari serangkaian gempa ini. Jika memang ianya boleh menjadi pelajaran bagi kita semua, kenapa tidak menjadikannya sebuah pelajaran saja?

Sebelum itu… tidak ada yang mustahil didunia ini…

Regards,
Natasia

Advertisements

Jom Komen...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s