Pernikahan Baginda Rasulullah SAW & Khadijah Binti Khuwailid

Bermimpi Matahari Turun Ke Rumahnya

Author : Natasia Maiza

Ia adalah Khadijah binti Khuwailid r.a, seorang wanita janda, bangsawan, hartawan, cantik dan budiman. Ia disegani oleh masyarakat Quraisy khususnya, dan bangsa Arab pada umumnya. Sebagai seorang pengusaha, ia banyak memberikan bantuan dan modal kepada pedagang-pedagang atau melantik orang-orang untuk mewakili urusan-urusan perniagaannya ke luar negeri.

Banyak pemuka Quraisy yang ingin menikahinya dan sanggup membayar mas kahwin berapa pun yang dikehendakinya, namun selalu ditolaknya dengan halus kerana tak ada yang berkenan di hatinya. Pada suatu malam ia bermimpi melihat matahari turun dari langit, masuk ke dalam rumahnya serta memancarkan sinarnya ke merata tempat sehingga tiada sebuah rumah di kota Makkah yang luput dari sinarnya.

Mimpi itu diceritakan kepada anak bapa saudaranya yang bernama Waraqah bin Naufal. Dia seorang lelaki yang berumur lanjut, ahli dalam mentakbirkan mimpi dan ahli tentang sejarah bangsa-bangsa purba. Waraqah juga mempunyai pengetahuan luas dalam agama yang dibawa oleh Nabi-Nabi terdahulu.

Waraqah berkata: “Takwil dari mimpimu itu ialah bahawa engkau akan menikah kelak dengan seorang Nabi akhir zaman.”

“Nabi itu berasal dari negeri mana?” tanya Khadijah bersungguh-sungguh.

“Dari kota Makkah ini!” ujar Waraqah singkat.

“Dari suku mana?”

“Dari suku Quraisy juga.”

Khadijah bertanya lebih jauh: “Dari keluarga mana?”

“Dari keluarga Bani Hasyim, keluarga terhormat,” kata Waraqah dengan nada menghibur.

Khadijah terdiam sejenak, kemudian tanpa sabar meneruskan pertanyaan terakhir: “Siapakah nama bakal orang agung itu, hai anak bapa saudaraku?”

Orang tua itu mempertegas: “Namanya Muhammad SAW. Dialah bakal suamimu!”

Khadijah pulang ke rumahnya dengan perasaan yang luar biasa gembiranya. Belum pernah ia merasakan kegembiraan sedemikian hebat. Maka sejak itulah Khadijah sentiasa bersikap menunggu dari manakah gerangan kelak munculnya sang pemimpin itu.

 

Nabi Muhammad Berniaga

Suatu hari, Khadijah mahu mengirimkan kafilah dagang ke negeri Syam. Ia mencari seorang yang dapat diutus kesana untuk mengawasi dan memimpin rombongan dagang tersebut. Saat itu, masyarakat Mekah sedang ramai membicarakan Muhammad Bin Abdullah, seorang pemuda yang bisa menjaga kejujuran dan keluhuran budi ditengah rakan-rakan sebayanya. Khadijah berfikir, mengapa tidak Muhammad saja yang diutus untuk mengawasi urusan perdagangannya di Syam? Akhirnya, ia memanggil Muhammad dan menawarkan tugas tersebut. Muhammad pun menerima tawaran tersebut dengan senang hati dan segera pulang mahu bertemu Abu Thalib, bapa saudaranya. .

Tiba-tiba terbersit dihati Khadijah suatu rasa. Dengan spontan hati kecilnya berkata :

“Apakah ini sebagaimana yang pernah diperkatakan Waraqah bin Naufal kepada ku, bahawa namanya Muhammad, orang terpuji, berbudi pekerti tinggi…” Bukankah pemuda yang kudengar ceritanya tadi itu Muhammad??!!

Khadijah serta merta terpana dan mahu memanggil Muhammad untuk bertanya. Namun, Muhammad sudah keburu pergi. Khadijah diam-diam menyimpan tanda tanya dihatinya.

Muhammad adalah seorang yatim piatu sejak kecilnya, dipelihara oleh bapa saudaranya, Abu Thalib. Bapa saudaranya ini amat sayang kepadanya, menganggapnya seperti anak kandung sendiri, mendidik dan mengasuhnya sebaik-baiknya dengan adab, tingkah laku dan budi pekerti yang terpuji.

Pada suatu ketika, Abu Thalib berbincang-bincang dengan saudara perempuannya bernama ‘Atiqah mengenai diri Muhammad. Beliau berkata:

“Muhammad sudah berumur dua puluh empat tahun. Semestinyalah sudah berkahwin. Tapi kita tak mampu mengadakan perbelanjaan, dan tidak tahu apa yang harus diperbuat.”

Setelah memikirkan segala ikhtiar, ‘Atiqah pun berkata:

“Saudaraku, saya mendengar berita bahawa Khadijah akan memberangkatkan kafilah niaga ke negeri Syam dalam waktu dekat ini. Mudah-mudahan hajat kita diberkati Allah SWT. Bagaimana kalau Muhammad kita usul kesana? Saya kira, dengan cara itu Muhammad bisa mencari pasangan hidupnya.” Abu Thalib menyetujui saranan saudara perempuannya. Dirundingkan dengan Muhammad, dan ternyata Muhammad sudah dipanggil Khadijah menjadi utusan kafilah ke Syam.

Kesaksian Seorang Rahib

Tatkala kafilah niaga itu siap akan berangkat, berkatalah Maisarah, kepala rombongan: “Hai Muhammad, pakailah baju bulu itu, dan peganglah bendera kafilah. Engkau berjalan di depan, menuju ke negeri Syam!”

Muhammad SAW melaksanakan perintah. Setelah iring-iringan keluar dari halaman memasuki jalan raya, tanpa sedar Muhammad SAW menangis kembali, tiada yang melihatnya kecuali Allah dan para malaikat-Nya. Dari mulutnya terucap suara kecil:

“Dimana gerangan ayahku Abdullah, dimana gerangan ibuku Aminah. Kiranya mereka menyaksikan anaknya ini, alangkah bahagianya, Aku tidak tahu apakah aku masih akan kembali lagi ke negeri ini, tanah tumpah darahku.”

Jeritan batin itu membuat para malaikat langit memintakan rahmat baginya. Maisarah memperlakukan Muhammad SAW dengan agak istimewa, sesuai dengan wasiat Khadijah. Diberinya pakaian terhormat, kenderaan unta yang tangkas dengan segala perlengkapannya.

Perjalanan mengambil waktu beberapa hari. Terik matahari begitu panas sekali. Tetapi Muhammad SAW berjalan sentiasa dipayungi awan yang menaunginya hingga mereka berhenti di sebuah peristirehatan dekat rumah seorang Rahib Nasrani. Muhammad SAW turun dari untanya, pergi berangin-angin melepaskan lelah di bawah pohon yang teduh.

Rahib keluar dari tempat pertapaannya. Ia terhairan-hairan melihat gumpalan awan menaungi kafilah dari Makkah, padahal tak pernah terjadi selama ini. Ia tahu apa erti tanda itu kerana pernah dibacanya di dalam Kitab Taurat. Rahib menyiapkan suatu perjamuan bagi kafilah itu dengan maksud untuk menyiasat siapa pemilik karamah dari kalangan mereka.

Semua anggota rombongan hadir dalam majlis perjamuan itu, kecuali Muhammad SAW seorang diri yang tinggal untuk menjaga barang-barang dan kenderaan. Ketika Rahib melihat awan itu tidak bergerak, tetap di atas kafilah, bertanyalah beliau: “Apakah di antara kalian masih ada yang tidak hadir di sini?”

Maisarah menjawab: “Hanya seorang yang tinggal untuk menjaga barang-barang.”

Rahib pergi menjemput Muhammad SAW dan terus menjabat tangannya, membawanya ke majlis perjamuan. Ketika Muhammad SAW. bergerak, Rahib memperhatikan awan itu turut bergerak pula mengikuti arah ke mana Muhammad SAW berjalan. Dan di saat Muhammad SAW masuk ke ruangan perjamuan, Rahib keluar kembali menyaksikan awan itu, dan dilihatnya awan itu tetap di atas, tidak bergerak sedikit pun walaupun dihembus angin. Maka mengertilah ia siapa gerangan yang memiliki karomah dan keutamaan itu.

Rahib masuk kembali dan mendekati Muhammad SAW, bertanya:

“Hai pemuda, dari negeri mana asalmu?”

“Dari Makkah”.

“Dari qabilah mana?” tanya sang Rahib.

“Dari Quraisy, tuan!”

“Dari keluarga siapa?”

“Keluarga Bani Hasyim.”

‘Siapa namamu?”

“Namaku, Muhammad.”

Serta merta ketika mendengar nama itu, Rahib berdiri dan terus memeluk Muhammad SAW serta menciumnya di antara kedua alisnya seraya mengucapkan:

“Laa Ilaaha Illallaah, Muhammadar Rasulullah.”

Ia menatap wajah Muhammad SAW dengan perasaan takjub, seraya bertanya: “Sudikah engkau memperlihatkan tanda di badanmu agar jiwaku tenteram dan keyakinanku lebih mantap?”

“Tanda apakah yang tuan maksudkan?” tanya Muhammad SAW.

“Silakan buka bajumu supaya kulihat tanda akhir kenabian di antara kedua bahumu!”

Muhammad SAW. memperkenankannya, dimana Rahib tua itu melihat dengan jelas ciri-ciri yang dimaksudkan.

“Ya….ya….tertolong, tertolong!” seru Rahib. “Pergilah ke mana hendak pergi. Engkau terus ditolong!”

Rahib itu mengusap wajah Muhammad SAW, sambil menambahkan: “Hai hiasan di hari kemudian, hai pemberi syafa’at di akhirat, hai peribadi yang mulia, hai pembawa nikmat, hai nabi rahmat bagi seluruh alam!”

Dengan pengakuan demikian, Rahib dari Ahlil-Kitab itu telah menjadi seorang muslim sebelum Muhammad SAW. dengan rasmi menerima wahyu kerasulan dari langit.

Paderi-paderi Yahudi Gementar Ketakutan

Pasar dibuka beberapa hari lamanya. Semua jualan laris dengan keuntungan berlipat ganda, mengatasi pengalaman yang sudah-sudah. Kebetulan pada saat itu bertepatan dengan hari Yahudi, yang dimeriahkan dengan upacara besar-besaran.

Muhammad SAW, Abu Bakar dan Maisarah keluar menonton keramaian itu. Tatkala Muhammad SAW memasuki tempat upacara untuk menyaksikan cara mereka beribadat, maka tiba-tiba berjatuhanlah semua lilin-lilin menyala yang bergantungan pada tali di sekitar ruangan, yang menyebabkan paderi-paderi Yahudi gementar ketakutan.

Seorang di antara mereka bertanya: “Alamat apakah ini?” Semuanya hairan, cemas dan ketakutan.

“Ini bererti ada orang asing yang hadir di sini,” jawab pengerusi upacara.

“Kita baca dalam Taurat bahawa alamat ini akan muncul bilamana seorang lelaki bernama Muhammad SAW, Nabi akhir zaman, mendatangi hari raya agama Yahudi. Mungkinlah sekarang orang itu berada di ruangan kita ini. Carilah lelaki itu, dan kalau bertemu, segeralah tangkap!”

Abu Bakar r.a, sahabat Muhammad SAW sejak dari kecil, dan Maisarah, yang mendengar berita itu segera mendekati Muhammad SAW yang berdiri agak terpisah, dan mengajaknya keluar perlahan-lahan di tengah-tengah kesibukan orang yang berdesak-desakan keluar masuk ruangan.

Tanpa menunda waktu lagi, Maisarah segera memerintahkan kafilah berangkat pulang ke Makkah. Dengan demikian tertolonglah Muhammad SAW dari kejahatan orang-orang Yahudi.

Nabi Muhammad Pulang Ke Makkah

Biasanya dalam perjalanan pulang, kira-kira jarak tujuh hari lagi mendekati Makkah, Maisarah mengirim seorang utusan kepada Khadijah r.a, memberitahukan bakal kedatangan kafilah serta perkara-perkara lain yang menyangkut perjalanan.

Maisarah menawarkan kepada Muhammad SAW: “Apakah engkau bersedia diutus membawa berita ke Makkah?”

Muhammad SAW berkata: “Ya, saya bersedia apabila ditugaskan”.

Pemimpin rombongan mempersiapkan unta yang cepat untuk dinaiki oleh utusan yang akan berangkat terlebih dahulu ke kota Makkah. Ia pun menulis sepucuk surat memberikan kepada majikannya bahawa perniagaan kafilah yang disertai Muhammad SAW mendapat hasil laba yang sangat memuaskan, dan menceritakan pula tentang pengalaman-pengalaman aneh yang berkaitan dengan diri Muhammad SAW.

Tatkala Muhammad SAW menuntun untanya dan sudah hilang dari pandangan mata, maka Allah SWT menyampaikan wahyu kepada malaikat Jibril a.s .:

“Hai Jibril, singkatkanlah bumi di bawah kaki-kaki unta Muhammad SAW! Hai Israfil, jagalah ia dari sebelah kanannya! Hai Mikail, jagalah ia dari sebelah kirinya! Hai awan, teduhilah ia di atas kepalanya!”

Kemudian Allah SWT mendatangkan ngantuk kepadanya sehingga baginda SAW tertidur nyenyak dan tiba-tiba telah sampai di Makkah dalam tempoh yang cukup singkat. Saat terbangun, ia hairan mendapati dirinya telah berada di pintu masuk kota kelahirannya. Baginda SAW sedar bahawa ini adalah mukjizat Tuhan kepadanya, lalu bersyukur memuji Zat Yang Maha Kuasa.

Sementara baginda SAW mengarahkan untanya menuju ke tempat Khadijah r.a, secara kebetulan Khadijah r.a pada saat itu sedang duduk sambil kepalanya keluar jendela memandangi jalan ke arah Syam, tiba-tiba dilihatnya Muhammad SAW di atas untanya dari arah bertentangan di bawah naungan awan yang bergerak perlahan-lahan di atas kepalanya.

Khadijah r.a menajamkan matanya, bimbang kalau-kalau tertipu oleh penglihatannya, sebab yang dilihatnya hanyalah Muhammad SAW sendirian tanpa rombongan, padahal telah dipesannya kepada Maisarah agar menjaganya sebaik-baik. Ia bertanya kepada wanita-wanita sahayanya yang duduk di sekitarnya: “Apakah kamu mengenali siapa pengendara yang datang itu?” sambil tangannya menunjuk ke arah jalan.

Seorang di antara mereka menjawab: “Seolah-olah Muhammad Al-Amiin, ya sayyidati!”

Kegembiraan Khadijah r.a terlukis dalam ucapannya: “Kalau benar Muhammad Al-Amiin, maka kamu akan kumerdekakan bilamana ia telah sampai!”

Tak lama kemudian muncullah Muhammad SAW di depan pintu rumah wanita hartawan itu, yang langsung menyambutnya dengan tutur sapa tulus ikhlas: “Kuberikan anda unta pilihan, tunggangan khusus dengan apa yang ada di atasnya.”

Muhammad SAW mengucapkan terima kasih, kemudian menyerahkan surat dari ketua rombongan. Ia minta izin pulang ke rumah bapa saudaranya setelah melaporkan tentang perniagaan mereka ke luar negeri.

Khadijah Menawarkan Diri

Setelah kematian kedua suaminya, Khadijah memang menjadi incaran para pemuka Quraisy. Namun, semua lamaran iu ditolak kerana alasan yang jitu. Setelah mengenal Muhammad, ia merasa menemukan seorang laki-laki yang tidak mudah tergiur oleh keinginan laki-laki pada umumnya.

Pada diri beliau, Khadijah menemukan keperibadian mulia yang tidak mudah tergiur oleh harta mahupun kecantikannya. Beliau menunaikan semua tugas dan tanggungjawab yang diberikan Khadijah dengan sempurna. Pada diri Muhammad, Khadijah menemukan sosok yang selama ini ia impikan. Ia lalu menceritakan isi hatinya itu kepada teman karibnya, Nafisah binti Munabbih (atau binti Umaiyah At-Tamimiyah)

Khadijah berkata kepada Nafisah,

”Hai Nafisah, aku melihat sesuatu yang lain pada diri Muhammad. Sesuatu yang tidak aku temukan pada leki-laki lainnya. Dia seorang yang cukup jujur lagi tepercaya. Dia juga mulia lagi terhormat. Dia cerdas lai pemurah. Di samping itu, dia memiliki berita yang menakjubkan. Aku telah mendengar Maisarah, pembantuku tentangdiriny. Aku pun melihat sesuatu yang menaunginya ketika dia datang kesini dari perjalanannya. Juga apa yang dibicarakan oleh para pendeta tentang dirinya. Hatiku sudah hampir memastikan bahwa dirinya adalah nabi umat ini. Aku ingin dia menjadi suamiku, tapi aku tidak tahu bagaimana caranya.”

Nafisah berkata, ”Apakah kamu mengizinkan jika aku mengatur hal itu?”

”Wahai Nafisah, lakukanlah apa pun yang kamu mampu, agar aku bsa menikah dengan Muhammad,” kata Khadijah.

Nafisah lalu pergi menemui Muhammad untuk membicarakan tentang hal itu. Setelah bertemu dengan Muhammad, ia mengucapkan salam, ”Wahai Muhammad, apa yang menghalangimu untuk segera menikah?” tanya Nafisah kepada Muhammad.

Lama Muhammad dia tidak menjawab keraa beliau merasa tidak mampu mencari biaya untuk pernikahan.

”Aku tidak punya biaya untuk menikah,”jawabnya kepada Nafisah.

”Bagaimana kalau biaya pernikahan itu ditanggung oleh ku. Aku mahu kau menikahi seorang perempuan yang kaya, cantik, terhormat dan sekufu (sedarjat) denganmu? Apakah kamu mahu wahai Muhammad?” kata Nafisah.

”Siapakah perempuan itu?” tanya Muhammad.

Nafisah menjawab, ”Khadijah.”

Mendengar nama Khadijah, Muhammad sedikit terkejut. Tidak pernah ia menduga bahawa Khadijah ath-thahirah menyukainya. Tidak pernah ia bermimpi menikahi seorang perempuan yang mulia dan luhur budi pekertinya.

Dengan perasaan gembira bercampur baur, Muhammad menyatakan kesediaannya menikahi Khadijah dan beliau tidak keberatan mendapatkan seorang janda yang usianya lima belas tahun lebih tua daripadanya.

Betapa tidak setuju, apakah yang kurang pada Khadijah? Ia wanita bangsawan, cantik, hartawan, budiman. Dan utamanya pula kerana hatinya telah dibukakan Tuhan untuk mencintainya, telah ditakdirkan akan dijodohkan dengannya. Kalau dikatakan janda, biarlah! Ia memang janda umur empat puluh, tapi janda yang masih segar, bertubuh ramping, berkulit putih dan bermata jeli.

Usaha Nafisah berjaya. Ia meninggalkan putera utama Bani Hasyim itu. Nafisah tersenyum gembira dan segera pulang menemui Khadijah untuk memberitahu khabar gembira itu. Setelah mendengar khabar bahagia dari Nafisah, Khadijah menyampaikan hasrat untuk bertemu Muhammad secara lansung. Pertemuan di atur oleh Nafisah pada hari yang sama supaya hal tersebut lebih jelas didengar oleh keduanya.

Di pertemuan itu Khadijah ditemani oleh Maisarah dan Nafisah. Berkata Khadijah kepada Muhammad,

”Wahai saudara sepupu, aku merasa suka kepadamu kerana hubungan kerabat antara kita, kedudukanmu dalam kaummu, sifat amanahmu, akhlak baikmu nan terpuji, serta kejujuramu. Sampaikan kepada bapa-bapa saudara mu agar mereka mau datang ke rumah ku dan melamarku untuk mu.” Kemudian Khadijah menentukan waktu bagi keluarga Muhammad untuk datang melamarnya.

Muhammad sangat bahagia dan gembira. Beliau kemudian memberitahukan hal itu kepada beberapa orang bapa saudaranya. Berita itu disambut dengan rasa sukacita dan bahagia. Abu Thalib, Hamzah dan beberapa orang lainnya menetapkan untuk pergi menemui bapa saudara Khadijah, Amr bin Asad untuk menyampaikan lamaran sesuai waktu yang diberikan Khadijah lewat Muhammad.

Sewaktu Abu Thalib , Hamzah dan beberapa orang lainnya sampai dirumah Amr bin Asad. Kedatangan mereka disambut dengan wajah bahagia yang berseri-seri. Maka diadakanlah majlis yang penuh keindahan itu. Lamaran disampaikan kepada bapa saudara Khadijah sekaligus menyerahkah maskahwin berupa dua puluh ekor unta muda.

Pernikahan Muhammad dengan Khadijah

Abu Bakar r.a, yang kelak mendapat sebutan “Ash-Shiddiq”, sahabat akrab Muhammad SAW. sejak dari masa kecil, memberikan sumbangan pakaian indah buatan Mesir, yang melambangkan kebangsawaan Quraisy, sebagaimana layaknya dipakai dalam upacara adat istiadat pernikahan agung, apalagi kerana yang akan dinikahi adalah seorang hartawan dan bangsawan pula.

Peristiwa pernikahan Muhammad SAW dengan Khadijah r.a berlangsung pada hari Jumaat, dua bulan sesudah kembali dari perjalanan niaga ke negeri Syam. Bertindak sebagai wali Khadijah r.a ialah bapa saudaranya bernama ‘Amir bin Asad, sedang Waraqah bin Naufal membacakan khutbah pernikahan dengan fasih, disambut oleh Abu Thalib sebagai berikut:

“Alhamdu Lillaah, segala puji bagi Allah Yang menjadikan kita keturunan (Nabi) Ibrahim, benih (Nabi) Ismail, anak cucu Ma’ad, dari keturunan Madhar.

“Begitupun kita memuji Allah SWT Yang menjadikan kita penjaga rumah-Nya, dan pelayan tempat-Nya yang mulia. Menjadikan untuk kita rumah yang senantiasa dikunjungi, tanah haram yang aman sejahtera, dan menjadikan kita pemimpim di antara manusia.

“Sesungguhnya anak saudaraku ini, Muhammad bin Abdullah, kalau akan ditimbang dengan pemuda Quraisy manapun juga, nescayalah ia lebih unggul, baik dalam hal kemuliaannya, kehormatannya, keutamaannya, maupun kecerdasan fikirannya. Walaupun ia memiliki harta yang sangat sedikit, namun harta benda itu adalah bayang-bayang yang akan hilang dan merupakan pinjaman yang pasti diminta kembali oleh pemilik-Nya. Khadijah binti Khuwailid mempunyai keinginan terhadap Muhammad dan Muhammad pun demikian. Lalu dia melamar Khadijah binti Khuwailid ini dan diberikan mas kahwin lima ratus dirham akan dibayarnya dengan tunai dari hartaku sendiri dan saudara-saudaraku.

“Demi Allah SWT, sesungguhnya aku mempunyai firasat tentang dirinya bahawa sesudah ini, yakni di saat-saat mendatang, ia akan memperolehi berita gembira (albasyaarah) serta pengalaman-pengalaman hebat.

“Semoga Allah memberkati pernikahan ini”.

Sebagai jawaban atas pinangan itu, Amr bin Asad sebagai wali Khadijah, berkata

”Sesungguhnya Muhammad adalah laki-laki yang mulia dan berwibawa.”

Kemudian Amr bin Asad menikahkan Muhammad dengan anak saudara perempuannya, Khadijah binti Khuwailid bin Asad.

Penyambutan untuk memeriahkan majlis pernikahan itu sangat meriah di rumah mempelai perempuan. Puluhan anak-anak lelaki dan perempuan berdiri berbaris di pintu sebelah kanan di sepanjang lorong yang dilalui oleh mempelai lelaki, mengucapkan salam marhaban kepada mempelai dan menghamburkan harum-haruman kepada para tamu dan pengiring.

Selesai upacara dan tamu-tamu bubar, Khadijah r.a membuka isi hati kepada suaminya dengan ucapan:

“Hai Al-Amiin, bergembiralah! Semua harta kekayaan ini baik yang bergerak mahupun yang tidak bergerak, yang terdiri dari bangunan-bangunan, rumah-rumah, barang-barang dagangan, hamba-hamba sahaya adalah menjadi milikmu. Engkau bebas membelanjakannya ke jalan mana yang engkau redhai !”

Itulah sebagaimana Firman Allah SWT yang bermaksud:

“Dan Dia (Allah) mendapatimu sebagai seorang yang kekurangan, lalu Dia memberikan kekayaan”.

(Adh-Dhuhaa: 8)

Alangkah bahagianya kedua pasangan mulia itu, hidup sebagai suami isteri yang sekufu, sehaluan, serasi dan secita-cita.

Dijamin Masuk Syurga

Khadijah r.a mendampingi Muhammad SAW. selama dua puluh enam tahun, yakni enam belas tahun sebelum dilantik menjadi Nabi, dan sepuluh tahun sesudah masa kenabian. Ia isteri tunggal, tak ada duanya, bercerai kerana kematian. Tahun wafatnya disebut “Tahun Kesedihan” (‘Aamul Huzni).

Khadijah r.a adalah orang pertama sekali beriman kepada Rasulullah SAW. ketika wahyu pertama turun dari langit. Tidak ada yang mendahuluinya. Ketika Rasulullah SAW menceritakan pengalamannya pada peristiwa turunnya wahyu pertama yang dihantar Jibril ‘alaihissalam, dimana beliau merasa ketakutan dan menggigil menyaksikan bentuk Jibril a.s dalam rupa aslinya, maka Khadijahlah yang pertama dapat mengerti makna peristiwa itu dan menghiburnya, sambil berkata:

“Bergembiralah dan tenteramkanlah hatimu. Demi Allah SWT yang menguasai diri Khadijah r.a, engkau ini benar-benar akan menjadi Nabi Pesuruh Allah bagi umat kita.

“Allah SWT tidak akan mengecewakanmu. Bukankah engkau orang yang sentiasa berusaha untuk menghubungkan tali persaudaraan? Bukankah engkau selalu berkata benar? Bukankah engkau sentiasa menyantuni anak yatim piatu, menghormati tetamu dan menghulurkan bantuan kepada setiap orang yang ditimpa kemalangan dan musibah?”

Khadijah r.a membela suaminya dengan harta dan dirinya di dalam menegakkan kalimah tauhid, serta selalu menghiburnya dalam duka derita yang dialaminya dari gangguan kaumnya yang masih engkar terhadap kebenaran agama Islam, menangkis segala serangan caci maki yang dilancarkan oleh bangsawan-bangsawan dan hartawan Quraisy.

Layaklah kalau Khadijah r.a mendapat keistimewaan khusus yang tidak dimiliki oleh wanita-wanita lain iaitu, menerima ucapan salam dari Allah SWT. yang dihantar oleh malaikat Jibril a.s kepada Rasulullah SAW. disertai salam dari Jibril a.s peribadi untuk disampaikan kepada Khadijah radiallahu ‘anha serta dihiburnya dengan syurga.

Kesetiaan Khadijah r.a diimbangi oleh kecintaan Nabi SAW kepadanya tanpa terbatas. Nabi SAW pernah berkata:

“Wanita yang utama dan yang pertama akan masuk syurga ialah Khadijah binti Khuwailid, Fatimah binti Muhammad SAW., Maryam binti ‘Imran dan Asyiah binti Muzaahim, isteri Fir’aun”.

 

Wanita Terbaik

Sanjungan lain yang banyak kali diucapkan Rasulullah SAW. terhadap peribadi Khadijah r.a ialah:

“Dia adalah seorang wanita yang terbaik, kerana dia telah percaya dan beriman kepadaku di saat orang lain masih dalam bimbang keengkaran; dia telah membenarkan aku di saat orang lain mendustakanku; dia telah mengorbankan semua harta bendanya ketika orang lain mencegah kemurahannya terhadapku; dan dia telah melahirkan bagiku beberapa putera-puteri yang tidak ku dapatkan dari isteri-isteri yang lain”.

Putera-puteri Rasulullah SAW. dari Khadijah r.a sebanyak tujuh orang: tiga lelaki (kesemuanya meninggal di waktu kecil) dan empat wanita. Salah satu dari puterinya bernama Fatimah, dinikahkan dengan Ali bin Abu Thalib, sama-sama sesuku Bani Hasyim. Keturunan dari kedua pasangan inilah yang dibangsakan sebagai keturunan langsung dari Rasulullah SAW.

———————-

Merajut Cinta Dalam Buaian Pena…

Merangkai Kasih Dalam Pautan Kata…

Menyemai Sayang Dalam Untaian Bahasa…

Sumber  Rujukan :

  1. Khadijah : The True Love Story of Muhammad, Abdul Mun’im Muhammad
  2. Khadijah Radhiyallahu ‘Anha, Abd. Hakim Muhammad Surur
  3. Khadijah: Drama Cinta Sang Nabi, Muhammad Abduh Yamani
  4. Meneladani Perkawinan Rasulullah dengan Khadijah Al-Kubra, Sayyid Muhammad bin Alawi Al-Maliki
  5. Ummahatul Mukminin, Sumayyah Abdul Halim
  6. Sejarah Perjalanan Hidup Muhammad, Muhammad Al-Ghazali
Advertisements

Jom Komen...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s